February 24, 2024

artfcity

Art Shines Through

atelier deshaus’ qintai art museum is an undulating, stepped topography

the underground qintai art museum

 

Located alongside the shores of Wuhan‘s Moon Lake, Qintai Artwork Museum is created by Atelier Deshaus as a continuation of the landscape. The architecture aims to visible affect of the designed place on the purely natural surface of the lake, and consequently will take the type of a purely natural hill, sinking component of the exhibition spaces underground. With this method, the structure group tends to make use of the underground place to decrease the existence of the museum as a mass, its expressive rooftop producing a new landscape. Meanwhile, on the highway-facing aspect away from the lake, the museum is expressed with a vertical facade, continuing the cloth of the city context.

qintai art museum deshauspictures © Tian Fangfang

 

 

a new landscape by atelier deshaus

 

The undulating roof of the Qintai Artwork Museum by Atelier Deshaus (see additional here) takes shape as an abstracted, stepping terrace subsequent topographic contours. The risers of each individual step is completed with a silver metallic floor, even though the treads are coated with white pebbles lower vegetation. Throughout this stepping surface area, an elevated network of strolling paths proceed the concept of the landscape as a new terrain to be explored.

 

These rooftop pathways are completely open up to the general public, and extend beyond the boundaries of the architecture to link with Moon Lake. This network one-way links the normal environment with the occupiable roof, the exhibition areas, the public education and learning area, the artwork store, and the café. Thus, they sort a public place framework impartial from the exhibition spaces of the museum. The pursuits of the public are portion of the architectural area.

qintai art museum deshaus

 

 

redefining the urban context

 

Atelier Deshaus’ Qintai Art Museum stands as an intervention, redefining the city room on the south lender of Moon Lake. A plot of land to the west of the museum is reserved for an urban plaza, now beneath organizing, which will soon create a general public hyperlink with the Wuhan Library and Drama Heart.

 

The main entrance to the museum, as effectively as the packages with robust community tenets including the Inventive Cultural Areas, are all positioned on this side, in which a subtly inwardly-curved façade collectively with the area results in a feeling of enclosure. From the plaza there are ramped paths linking to the next-ground café and rooftop terrace, creating a general public circulation that could continue to operate immediately after the museum closes. This serves to fortify the museum’s openness and the urbanity of the architecture.

qintai art museum deshaus
the community of going for walks paths mix into the shores of Moon Lake

qintai art museum deshaus
the stepping ‘hill’ is an harmonious continuation of the landscape

qintai art museum deshausthe community is invited to take a look at the new roofscape